Cum alegi un terapeut bun?
Cauți un terapeut bun, dar nu știi de unde să începi?
Cum se măsoară expertiza unui terapeut? La ce ești atent ca să recunoști un terapeut care nu ți se potrivește? De ce ai primit o recomandare de un terapeut bun de la cineva cunoscut, dar tu nu rezonezi cu el?
Factorul obiectiv: studii, acreditare și experiență
Studiile parcurse
Așa cum am menționat în articolul despre diferențele dintre psiholog și psihoterapeut, sunt anumiți pași de urmat pentru a putea avea dreptul de liberă practică în psihoterapie.
Viitorul terapeut va absolvi o facultate (3 ani de licență) și un program masteral în specializarea psihologie clinică sau psihoterapie (2 ani). După absolvirea masterului, urmează un program de formare profesională complementară într-o școală de psihoterapie (3 ani). Se adaugă și 250 de ore de dezvoltare personală sau experienţă terapeutică personală.
După terminarea formării profesionale, terapeutul are dreptul de liberă practică și intră sub supervizarea unui terapeut cu experiență (încă 150 de ore/ 2 ani).
Dreptul de liberă practică
Colegiul Psihologilor din România reglementează meseria de psiholog la nivel național. Oricare profesionist pentru a putea profesa trebuie să facă parte din CoPsi și să achite o cotizație anuală.
Apartenența la Colegiu protejează interesele clientului prin puterea de a denunța psihologii care încalcă normele etice și deontologice ale meseriei (vezi Codul deontologic [↗]).
Registrul unic al psihologilor (RUP Partea 1 – Atestate de liberă practică [↗]) este un fișier excel în care poți verifica dacă terapeutul la care vrei să mergi are drept de liberă practică și de cât timp.
Mai ușor este să cauți doar după numele de familie (iar în cazul căsătoriei, după ambele nume separat) pentru că nu se respectă ordinea de NUME PRENUME.
Specializare
Am menționat mai sus despre școlile de formare sau programele de formare profesională. Fiecare terapeut trebuie să aleagă din sutele de școli de formare disponibile. El poate avea o formare de bază și altele ca specializare dobândite ulterior.
E important să vă documentați despre formarea terapeutului vostru pentru a vedea dacă rezonați cu ea. Formările se împart în 4 categorii, fiecare cu filosofia ei în ședințe: umaniste, psihodinamice, integrative sau cognitiv-comportamentale.
În prezent, mulți terapeuți practică o abordare integrativă în cabinet, cu elemente din mai multe școli de formare.
Terapeut cu multă experiență vs terapeut începător?
Un studiu, replicat apoi pe populața din Germania, arată că anii de experiență ai unui terapeut nu influențează succesul terapiei. Ce înseamnă asta?
- un terapeut cu 20 de ani experiență o să aibă rezultate asemănătoare cu un terapeut începător
- ce poate influența un terapeut începător este sindromul impostorului sau teama de a nu greși
- abilitatea terapeutului de a angrena clientul în și între ședințe are o pondere mai mare decât anii de experiență
Factorul subiectiv: relație, valori și umanitate
Relație și compatibilitate
Dacă ai ajuns la prima ședință de terapie, deja ți-ai făcut o primă impresie despre terapeut. Cât de sigur te-a făcut să te simți? Ți-a povestit despre confidențialitate, despre metoda de lucru? Ți-a cerut feedback? Cum a fost dinamica dintre voi: de la egal la egal sau altfel? Este ceea ce căutai?
Merită să iei în calcul ceea ce îți dorești pe partea relațională de la terapeutul tău. Poate avea cea mai bună tehnică din lume, dar dacă nu simți că vă potriviți ca persoane, atunci e mai bine să-i comunici asta și să ceri alte recomandări. La rândul lui, dacă un terapeut va simți că nu sunteți compatibili, va recomanda pe altcineva.
Nu e ceva personal, ci respectarea investiției tale (bani, timp, energie).
Mare atenție atunci când un terapeut vrea să vă fie prieten, asociat, orice altceva în afară de terapeut (valabil și pentru prietenii care vor să devină terapeutul vostru). Se numește relație multiplă și contravine codului deontologic.
Valori și umanitate
Rolul unui terapeut nu e să tragă de tine să vorbești despre ce te frământă. Faci asta în ritmul tău, atunci când ești pregătit. Dacă te simți presat, grăbit, pus la colț sau la zid, comunică-i asta terapeutului tău. Discutați despre ritmul de care ai nevoie în terapie.
Feedbackul și comunicarea ajută terapia să aibă succes. Terapeutul e acolo pentru a te ajuta pe tine, dar nu are de unde să știe ce ți se potrivește decât prin feedback (vezi studii publicate pe tema asta aici).
Este important să poți să fi ascultat de terapeutul tău și să țină cont de ceea ce ai tu nevoie în cabinet. Împreună cu terapeutul puteți face un plan de acțiune despre cum poate el să se adapteze la nevoile tale și care sunt limitele fiecăruia dintre voi.
În mod ideal, opiniile personale și ideologia despre viață a terapeutului nu sunt aduse în discuție sau, cu atât mai puțin, impuse asupra ta. Poate produce o ruptură ireversibilă în relația terapeut-client.
Dacă observi că aveți valori sau opinii diferite, merită să aduci în discuție asta pentru a cere ce ai nevoie de la terapeutul tău. Un terapeut bun nu te va judeca și nu se va lăsa influențat de diferențele dintre voi, iar prin feedback va putea să schimbe ceva ce tu ai observat.
Red flags în terapie
Îți cere ceva în schimbul ședințelor
Orice comportament de abuz, hărțuire, discriminare
Nu-ți respectă intimitatea, demnitatea, confidențialitatea, spațiul personal
Nu oferă servicii conform dreptului de liberă practică (consilierul este limitat la consiliere, fără intervenție psihologică în tulburări precum depresie, anxietate șamd.)
Nu discută despre încheierea terapiei
Sunteți prieteni și vrea să devină terapeutul tău sau viceversa
Concluzie
Căutarea unui terapeut bun poate fi complicată, dar iată câteva lucruri de care să ții cont:
- Acreditare: verifică studiile, acreditările și experiența terapeutului, pentru a te asigura că are dreptul de liberă practică și este membru al Colegiului Psihologilor din România
- Formare: este important să înțelegi specializarea terapeutului și abordările sale terapeutice, care pot varia de la umaniste la cognitiv-comportamentale
- Relația terapeutică: experiența nu garantează întotdeauna succesul terapiei; relația dintre terapeut și client este cea mai importantă (și feedback-ul!)
- Valori: compatibilitatea personală și valorile terapeutului ajută să fie în concordanță cu ale tale pentru o colaborare eficientă.