Ingrid Maceac
Psiholog si psihoterapeut

Sunt specializată în Consiliere şi Psihoterapii Scurte, Colaborative, Orientate pe Resurse şi Soluţii, o formă de terapie care se concentrează pe a face echipă pentru a găsi soluții pentru tine. Asta nu înseamnă că în două ședințe problema va fi rezolvată, ci că în oricât timp e necesar, vom găsi o soluție adaptată la problema și personalitatea ta.

Ingrid Maceac
Psiholog si psihoterapeut

Sunt specializată în Consiliere şi Psihoterapii Scurte, Colaborative, Orientate pe Resurse şi Soluţii, o formă de terapie care se concentrează pe a face echipă pentru a găsi soluții pentru tine. Asta nu înseamnă că în două ședințe problema va fi rezolvată, ci că în oricât timp e necesar, vom găsi o soluție adaptată la problema și personalitatea ta.

Ce înseamnă colaborarea cu mine

Lucrez cel mai bine cu oamenii care s-au săturat sa se simtă pasageri în propria viață și sunt pregătiți să investească în ei înșiși prin a face munca necesară pentru a avea o viață bună. O parte din ceea ce îmi doresc să realizez ca psihoterapeut este să ajut oamenii să reflecteze asupra vieții lor într-o manieră sinceră. Asta implică a vedea lucrurile dintr-o perspectivă nouă, dintr-un punct de vedere diferit față de cel cu care sunt obisnuiți. De obicei, asta înseamnă că procesul de autocunoaștere pornește de la ieșirea din zona de confort. Bineînțeles că asta o să dureze, de aceea nu fac promisiuni legate de numărul de ședințe necesar pentru a face oamenii să se simtă mai bine.

Rolul meu este de a contribui la dezvoltarea personală și a aptitudinilor de rezolvare de probleme prin a ajuta oamenii să fie mai conștienți de trăirile și comportamentul lor. Pentru a facilita asta, încerc să recreez în cabinet o situație care te va ajuta să te exprimi liber, într-un mediu securizant, fără să te simți judecat sau constrâns. Scopul abordării este de a putea descoperi aspecte ale vieții tale de care nu mai ești conștient și de a putea cunoaște modalități noi de gândire și acționare.

Terapeutul este cel care facilitează schimbarea, dar tu vei fi personajul principal în drumul pe care îl vom parcurge.

Ce se întâmplă într-o ședință de terapie

Mă folosesc de multe tipuri de psihoterapie în practica mea. Prima caracteristică a procesului terapeutic este ca este unul de scurtă durată. Nu vreau să devii dependent de ședințele noastre, ci dimpotrivă, să dobândești abilitățile necesare pentru a ajunge la o calitate a vieții sănătoasă, menținută pe termen lung.

Probabil ai observat că pun accentul pe colaborare: asta înseamnă că vei intra într-un proces activ, dinamic, bazat pe feedback, care să ne ajute în clarificarea traseului de parcurs.

Resursele sunt acele instrumente care te ajută să aduci și să menții schimbarea pe termen lung. Dacă vrei să construiești un pod din punctul A până în punctul B, atunci o să ai nevoie de un set specific de instrumente. Alte instrumente, precum vâsla, pot fi utile, doar că în complet alte circumstanțe. Tocmai de aceea, vom vâna resursele adecvate pentru obiectivul tău.

În acest proces terapeutic, trecutul e un ghid pentru ce (n-)a funcționat, ce te-a făcut să apelezi la evitare, ce a provocat disconfort, ce lucruri ai învățat care nu te mai ajută în prezent. Fiecare dintre noi avem un trecut mai mult sau mai puțin dureros, tocmai de aceea te voi învăța cum să dezvolți abilități de acceptare (nu toleranță sau evitare) a lui. Scopul este de a reuși să acționezi în singurul moment în care poți acționa: în prezent, pentru a putea avea un viitor așa cum este în acord cu nevoile și valorile tale. Pentru a putea face toate astea, ne folosim de tehnici și exerciții din Terapia Acceptării și Angajamentului (ACT).

Ca orice lucru în viață, există și excepții. Dacă obiectivul tău terapeutic se schimbă sau sunt mai multe obiective pe care vrei să ne concentrăm atenția, atunci vom face o prioritizare împreună și vom stabili direcția de acțiune. În această situație și procesul terapeutic se va prelungi ca număr de ședințe.

Vrei să afli mai multe sau să ne întâlnim pentru o primă ședință?

Educatie si formare profesionala

  • Consilier cu drept de liberă practică în Terapii de Scurtă Durată, Colaborative, Centrate pe Resurse și Soluții (SFBT)
  • Psihoterapeut cu drept de liberă practică în Terapii de Scurtă Durată, Colaborative, Centrate pe Resurse și Soluții (SFBT)
  • Master în Psihologia Sănătății – Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală (specializare în Terapii Cognitiv-Comportamentale (TCC/ CBT)
  • Psiholog clinician cu drept de liberă practică
  • Specializare în Terapia Acceptării și Angajamentului (ACT)
  • Formare în desfasurare în Terapia centrată pe emoții (EFT)